Революцията на Короната

Ето че е официално – и България е в извънредно кризисно положение. Не можем да ядем в ресторант, да ходим на фитнес и да се събираме в театрите и галериите. Но oh well, и без това животът ми не е толкова културен и здравословен. Притеснително е за икономиката. Дано фирмите се справят някак. Лекарите ги мислим, защото са на фронтовата линия. И най-вече, дано опазим здравето на хората си.

За нас по-важното е, че училищата, детските градини и университетите затварят. Децата се радват на дългата ваканцията. Учителите сядаме да си опресним дистанционно обучителните умения.

Дисциплина и мобилизация на нацията, казва премиерът. Днес обаче излизах по необходимост за ремонта на апартамента. В автобусите бе пълно с хора, много от които възрастни! Какво е спешно, да се налага да излизат, милите! Майки с деца на разходка по слънчевите столични улици? Безумие, макар и да е чудно хубаво време. В транспорта бях в непреодолима паника, че всеки момент ще ми се лепне вируса и ще си го донеса до вкъщи. А си имам рисков човек у дома. А населението и тук се презапасява и се реди на луди опашки, въпреки, че продукти все пак има.

Приятна промяна обаче е връщането у дома. След една добра дезинфекция, сядаме с колеги да разцъкаме zoom.us и да разберем как да водим уроците си виртуално. Ще се справим, мислим уроци, задания и споделени пространства. Въпреки мнението на обществото, че живеем за ваканциите (и понякога е така), ние наистина страдаме от дългата скука. И при кризисен шанс да направим нещо щуро, модерно и полезно за учениците си, сядаме, викаме семействата си на помощ, работим и дори забравяме да ядем. И най-вече, забравяме да се тревожим за вируса и вместо това се тревожим за интернет връзката и актуалността на технологиите.

Достатъчно са ни проблемите, но пред лицето на това предизвикателство виждам шанс. Имаме възможност за революция в образованието. Нека направим нещо смислено за себе си и децата. Дано повече хора се нахъсат да дадат най-дорото от себе си. Учителите – да покажат разчупено и оригинално преподаване. Учениците – да хванат юздите на своето учение. Родителите – да видят как децата им учат и да ги подпомогнат. Така Короната ще доведе до нещо добро. Сплотяване въпреки разстоянията и революция в ученето.

Photo by Nick Morrison on Unsplash

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *