Бабинден – ден на родилната помощ

Днес е празник. Бабин ден – денят на жените, които помагат за израждането на деца. В древността това са били баби. Днес към тях се присъединяват лекарите и акушерките.

Ден има много поводи да празнува днес. Тя винаги е обичала медицината, с огромно желание и любов обгрижва майки и бебчета, търси още информация за медицински казуси. Следи с интерес лекарски журнали и се квалифицира допълнително при всеки възможен случай. Тя е професионална акушерка и се гордее с това.

Днес обаче Дени изпитва и тъга. Колега акушерка е починала от ковид в болницата след няколкоседмично боледуване. Жената е била млада и оставя две дечица сами. Трагедия. Болестта всекиго може да застигне, затова не бива да я подценяваме. Ваксините са надежда, която ни дава шанс за справяне, дано скоро повече хора осъзнаят това. На тези, които все още отричат опасността или заявяват как не ги е страх, не пожелаваме да разберат лично за какво иде реч.

Несправедливостта на системата

Днес Дени е отчаяна от цялата система, която ръководи здравеопазването в България. Тази сутрин Ден се прибра късно и уморена след нощна смяна и тежката новина за колегата си. След кратка дрямка трябваше да се стегне за следобедната си смяна в кабинета, в който работи допълнително. За да си добави скромна сума към месечните доходи, за да може да оцелява в София и в условията на пандемия с болен родител, за който се грижи.

Прекара в кабинета часове, прибра се уморена след осем вечерта. Тя е свикнала на такива лишения за съня си и се справя като машина. Но днес чашата на търпението й преля. Защото върху умората, страха от пандемията, тъжната новина за колежката й, се добави и обида.

Оказва се, че макар професионално да върши работата си и там, не я оценяват по достойнство и дават по-висока заплата на хора, които не осигуряват на трудов договор. Понеже нея осигурявали на половин работен ден да не очаква увеличение на сромната си почасова заплата. А тя работи извънредно всеки ден като вдига служебния телефон по всяко време, организира работата на кабинета, следи подизпълнителни фирми, регулира графици, счетоводни отчети и какво ли още не. Веднъж даже носи блажна боя и четка за боядисване на детайл в стената на кабинета. Всичките й усилия се оценяват на „ама на теб нали ти плащам и осигуровката“.

Какво нещо е системата ни. Всеки гледа да прецака държавата, после да недоволства от това или онова. А за бачкаторите, работливите, съвестните хора, които искат да бъдат полезни за обществото няма награда. Те остават ощетени за сметка на сивия сектор и неосигуряващите се.

Ден е находка. Това признават всички нейни пациенти, колеги и лекарите в кабинета, в който е не само асистент, но и управител. За това, че е находка и злато, я недооценяват.

Лимоните

Нека си направим лимонада от всичкото разочарование и тъга. Както стана и с новото начало при избора ни на свой дом, нещата тръгнаха от разочарование. Ние сме майстори на това да претворим негативните случки в градивно развитие. От тук нататък има два пътя – да се примирим (никога!) или да подобрим ситуацията с изискване на повече.

Ден ще направи свой план и тактично ще преговаря за правата си. Това трябва да направи и всяка акушерка, сестра или жена специалист, която се раздава, но не се оценява по достойнство.

Трябва да изискваме осветляване в заплащането и осигуряването. Вие медицински специалисти, заслужавате много повече за усилията си, отколкото обществото и работодателите в обобщеното лице на системата, ви дават! С общи усилия и тактично настояване изисквайте своето!

Бъдете живи и здрави, пазете се и поддържайте висок дух и морал.

Честит празник, велики сте!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *