Първата линия

Ваксините за хората на първа линия са гениална идея. Миналата седмица в четвъртък Ден получи втората си доза от ваксината на Пфайзер. След нея не изпита необичайни симптоми освен лекото изтръпване в ръката на убождането. Седмица по-късно тя няма никакви неразположения и странични ефекти. Доволна е и спокойна, че за нея ваксинацията приключи успешно!

Като акушерка Ден вече е много по-спокойна в ежедневието си, а вкъщи има също повече лекота, че няма да зарази болната си майка.

Пред Пирогов, 3.02.2021

Днес и Плам се вреди за първата си доза. Тя все пак е учител, а скоро те се връщат изцяло в присъствена учебна среда. Каквото и да говорим, рискът от предаване на вируса между 30 души, затворени в една стая по седем-осем часа е най-голям, да не говрим за срещите с около 100 души от различни паралелки и групи на ден. Време е и е редно и учителите да са защитени. Жалко само, че голяма част от съсловието е скептично. Първоначално се бяха записали едва 20%, напоследък бройката расте. Ние сме щастливи да сме пионерите, които да докажат на скептичните, че няма страшно. Това дори е наш дълг към обществото.

Ден за ваксини. Модерна.

Днес ваксинацията на учителите от 18.СУ се проведе в Болница Пирогов от 9:30 до 10:30. Бяхме предупредени по телефона да не закъсняваме и че ще ни ваксинират с Пфайзер.

В уреченият час Плам бе на мястото, но с изненада и леко раздразнение забеляза, че организацията не е така отлична, както в болницата на Ден, където кажеха ли даден час, той се спазваше стриктно. Нямаше чакане там.

Тук се наложи да чакаме в дълъг и тесен коридор без прозорци сред останалите пациенти с други оплаквания наоколо за около час и малко. Разбирам трудността в такава голяма и натоварена болница да се направи перфектна организация, но все пак смятам, че е можело да бъде в друг, по-близък до двора кабинет. Можеха да се избегнат и струпванията на хора в затворено пространство.

Вчера идваха с екип да ни вземат бързи антигенни в училище. Самите тестове са твърде бързи и повърхностно взети, за да сме уверени, но все пак бяхме доволни от резултатите. Негативни, разбира се. Днес може би затова са си позволили да ни струпат на едно място за дълго време. Но все пак смятам, че това е противно на мерките и здравата логика.

В кабинета

Един час по-късно по двама-трима стигна ред и на Плам да влезе в кабинета. Вътре имаше четирима служители, вероятно сестри, които администрираха ваксинирането. Мерят кръвното (моето го мериха три пъти, защото в началото електрическият апарат не хващаше стойностите ми). Ниско, без изненади. Мерят и температура, за да са сигурни, че не сте вече болен или фибрилен, което може да доведе до противопоказания. 36 градуса по целзии. Отлично.

Питат и в коя ръка предпочитам. Избрах си лявата, ако ме заболи, поне да не ми пречи на писане или нещо подобно. Самата инжекция влиза бързо и почти не се усеща. Цялата процедура е готова за 3-5 минути. Дават картонче кога е слдващата доза. 3.03.2021. И една изненада – не било пфайзер, а Модерна.

Малко за компаниите

Всъщност, аз съм фен и на двете компании и смятам, че е страхотно това, което са постигнали в разработването на иновативен тип рнк ваксина. По данни на самите компании Пфайзер сочи 95% ефективност, а Модерна – малко над 94%. И двете са тествани и на хора над 65 години, тоест подходящи са и за мама. При Пфайзер в първата доза се съдържат 30 микрограма от рнк на вируса, а при Модерна – повече – към 100 микрограма.

Това е и което притесни някои колеги, които се бяха настроили за Пфайзер, а изненадващо получиха Модерна. Това е логистичен гаф на информацията. Видяхме опашките, типично. Но би било добре хората да имат право на избор, а не да е сервирано в последния момент.

Така или иначе, дори колеги с автоимунни заболявания се престрашиха и въпреки смяната в идеята, получиха ваксината. Досега няма коментари за негативни и опасни реакции сред тях.

Лични впечатления

Сестрите, които поставиха ваксината бяха много мили и отзивєви, макар и много заети. Питах жената как е, а тя просто въздъхна и каза:

Днес трябва да направим 170 дози.

Със сигурност не им е леко, но са усмихнати, бързи и точни. Поздравяваме специалистите на първа линия!

Вече минаха шест часа от поставянето на ваксината. Това, което със сигурност мога да кажа е, че усещам лека болка в мястото на убождането и по ръката, както и може би леко усещане като след мускулна треска в съответния крак. Няма общо неразположение, няма температура или отпадналост.

Няма и пораснали рога, люспи или смущения в 5G-то. Бъдете спокойни – вече и без това следят всяка наша стъпка по телефона, фейсбука и гуугъл. Имат каквото им трябва.

Ще пиша идните дни за нова информация. Следващата доза е след месец, дотогава активно сме и в клас, ще бъдем с маски и ще продължим да внимаваме.

След един месец ще имам и втората доза, и вече ще съм много по-спокойна за майка си. Обмисляме и нея да запишем при личен лекар, когато започне масовото ваксиниране. тя все пак е на 65 години и с инсулт, имаме нужда от защита срещу вируса.

Обща е задачата да опазим себе си и околните.

Бъдете здрави и вярвайте на медицината!

усмивка след ваксината

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *